Musicalinfo.hu - Varga Miklós riport
 • Varga Miklós riport

  VARGA MIKLÓSRÓL EL LEHET MONDANI, HOGY – Ő MÁR TÉNYLEG TETT LE AZ ASZTALRA – SOK-SOK ROCKOPERÁBAN ÉS MUSICALBEN JÁTSZOTT, TÖBB SZÁZ DALT ÉNEKELT, ÉS LEMEZFELVÉTELE IS VAN JÓCSKÁN. A MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPADON BESZÉLGETTÜNK VELE A FREDDIE MERCURY SZEÁNSZKONCERTRŐL – AHOL KÉT DALT IS ÉNEKELT - ÉS ZENEI ÚTJÁRÓL.

  - Nem most kezdted a zenei pályádat. Láttunk musicalben, és voltunk a rock koncertjeiden. Rock énekesnek, vagy musical énekesnek érzed magadat?
  - Most szerencsés esetben vagyunk, mert amit itt látunk-hallunk, az ennek a kettőnek az ötvözete. A hagyományos rockzene szólal meg, majdhogy nem musical formában. Az alkotók azért mindig hozzáteszik, hogy azért ez nem egy musical. Lehet majd, egy musical kezdete. Tőlem egyik sem áll messze, mert immár 26-27 éve, a hagyományos rock színpad és a zenés színház jól megférnek egymás mellett az életemben. Néha kiegészítik egymást, néha átfedik, néha hangsúlyosabb az egyik, mint a másik. Itt a műfajok között nem nagyon érzem azt a fajta távolságot, amit egy rock-opera és egy musical között műfajilag meghatároznak, hiszen zenés darabról van szó. Zenés, népszerű darabról, jó történettel. Műfajilag én sokszor nem is igazán érzek különbséget a két dolog között, de hát egyik sem idegen tőlem. Annak pedig külön örülök, hogy most ebbe a darabba bekerültem, hiszen évtizedek óta készülünk Miklós Tibivel mindig valami közös dologra, mindig találkozunk, megbeszéljük, hogy „de jó lenne már együtt dolgozni”.

  - Egy múltkori beszélgetésünk alkalmával, Miklós Tibor idézett is téged miszerint: Varga Miklós azt mondta, amikor megkapta ezt a dalt, hogy ,, újra meg kell tanulnom énekelni”
  - Így van, az „In my defence” című dal, amely Freddie Mercury pályafutásának az egyik csúcspontja szerintem, komolyan próbára tett. Neki kellett gyürkőznöm olyan hangoknak, amelyeket azelőtt még énekelgettem, de mostanában nem volt erre szükség. És újra meg kellett tanulni, megfogni azt a hangot, ami egy ilyen dalnak az elénekléséhez szükséges. Ez benne a jó, hogy nekem is egyfajta szakmai kihívást jelent az, hogy nem lehet ülni a babérokon, hanem az újabb és újabb sikerekért nagyon keményen meg kell dolgozni újra és újra. Arról nem beszélve, hogy ez a társaság, akikkel együtt dolgozom, tele van tehetséges fiatal emberekkel, akik fantasztikusan jók, hogy úgy mondjam, hozzájuk is fel kellett nőni. Itt van egy új generáció, amelyik mindent tud erről a műfajról, és helyet követel saját magának, és helyük is van ebben a műfajban.

  - Az István a király – rockopera az egyik legnagyobb siker az életedben. A rokon stílusban, a musicalben mi az a darab, ami még közel áll a szívedhez?
  - Volt szerencsém játszani jó néhányat. A hazaiak közül, amit érdemes kiemelnem, az ezredfordulón bemutatott - A megfeszített – című Kormorán rockopera volt, nagyszerű dalokkal, kitűnő előadással, és ott éreztem gyakorlatilag először, hogy olyan szakmai kihívás ér, amit nem lehet rutinszerűen megoldani. Tehát az is egy nagyon-nagyon nehéz darab volt. Örülök annak, hogyha van olyan feladat, egy olyan szerep, amiért meg kell küzdeni. Amit az ember nem ajándékba kap, amit csak meg kell csinálni, aztán megy magától, hanem meg kell érte küzdeni, el kell énekelni azokat a dalokat, úgy, hogy minden egyes hangért az ember megdolgozik. Ez is egy ilyen mű volt. Hát említhetném ugye, minden énekes nagy álmát, a Jézus Krisztus Szupersztárt, amit volt szerencsém Szegeden, a Nemzeti Színházban játszani. Az is egy olyan szakmai csúcspontnak tekinthető. De hát sorolhatnék még jó pár bemutatót. Általában én úgy vagyok vele, hogy mindig az a legkedvesebb, amin éppen dolgozom.

  - Mik a legközelebbi rád váró feladatok?
  - Dolgozom szólóban, van egy saját zenekarom, abban is játszom, és most egy olyan új albumra készülődök, aminek várhatóan idén ősszel, vagy legkésőbb jövő tavasszal kezdődnek a felvételei. Íródnak a dalok, külön örömömre szolgál, hogy Miklós Tibi barátom elvállalta ezen album szövegeinek a megírását, ahogy említettem, mi először dolgozunk együtt, és úgy tűnik, hogy ez egy gyümölcsöző együttműködés lesz.

  Varga Miklós hivatalos honlapja: www.vargamiklos.hu  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz Hozzáadás Startlaphoz Hozzáadás MySpace-hez RSS

  Kapcsolódó hírek:
  Riport Miklós Tiborral!  Szerző: Vajda Péter
  Dátum: 2009.09.14.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Mary Poppins
     
  Valahol Európában
     
  Mary Poppins
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2018


  Musicalinfo.hu - Minden, ami musical!

  Partnerek: