Musicalinfo.hu - Szirtes Tamás beszélt az Én, József Attila musicalről
 • Szirtes Tamás beszélt az Én, József Attila musicalről

  József Attiláról szóló zenés játékot tűz műsorra a Madách Színház februárban. A költő verseire írt, életének sorsdöntő epizódjait musical formájában bemutató mű címe: Én, József Attila.

  Szirtes Tamás igazgató, az előadás egyik rendezője a színház hétfői budapesti sajtótájékoztatóján merész vállalkozásnak nevezte a produkciót. Mint mondta, a színpadi adaptáció számos, József Attilával kapcsolatos kérdéssel, életének titkaival foglalkozik. Különleges, titokzatos és csodálatos életről van szó, amely hosszú időre meghatározta a magyar irodalmat, a közgondolkodást - mutatott rá, hozzátéve, hogy a feladat rendkívüli elvárásokat támaszt az alkotók felé.

  Mint az igazgató felidézte, Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston József Attiláról szóló zenés játéka a Madách Színház musicalpályázatának egyik darabja volt, a művet Szente Vajk színésszel közösen állítja színpadra. Hozzátette: az előadással tehetséges fiataloknak adhatnak lehetőséget a bemutatkozásra.
  Szirtes Tamás megjegyezte: a darabválasztáskor cél volt az ismeretterjesztés is, mivel köztudott, hogy a mai fiatalok kevés verset olvasnak, kevesen ismerik a költő műveit. Kiemelte, hogy a zene olyan katalizátor, amely azokhoz is eljuttatja ezeket a verseket, akik egyébként nem vennék a kezükbe József Attila műveit. "Ilyen jó szövegírónk még nem volt" - mutatott rá a rendező, kiemelve, hogy a versek dalszövegként is jól működnek.

  Mint mondta, az Attila szerelmei alcímű darab József Attila első és utolsó, Vágó Márta és Kozmutza Flóra iránti szerelméről szól, a két felvonás e két szerelem története. "A két szerelmen keresztül a korról, az akkori irodalmi életről is beszélni szeretnénk, valamint a mához is szól a darab" - tette hozzá.
  A kettős szereposztásban József Attilát Nagy Sándor és Posta Victor, Vágó Mártát Balla Eszter és Muri Enikő, Kozmutza Flórát pedig Krassy Renáta és Polyák Lilla alakítja.
  Szirtes Tamás kitért arra, hogy a darabot a Madách Színháztól elvárt igényességgel, szakmai színvonalon szeretnék bemutatni, erős vizuális élményt is adva. Mint mondta, a próbák nagy felfedezése számukra, hogy József Attila szövegei messze túlmutatnak egy lírikus monológján, adott életszituációba helyezve hihetetlen drámai erővel szólalnak meg. Olyan drámai erővel hatnak, mintha Shakespeare írta volna - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a darabban kizárólag József Attila-versek hangzanak el megzenésítve, ezeket a verseket formálják szituációvá, használják a költő életében bizonyos mozzanatok megjelenítésére.

  A rendező kiemelte, hogy a produkciót komoly kutatómunka előzte meg: miközben fiktív történetet mondanak el, szeretnének hitelesek lenni. A darabot az irodalmi élet valóságos szereplői ihlették, de a színpad igényei és az alkotók szándéka árnyalta a karaktereket. Szirtes Tamás elmondta, hogy a színpadon a József Attila képzeletében megjelenő képeket fogja látni a közönség: a dalok nem a reális világban, hanem a valóság és a képzelet határán álló, egy-egy különös, víziószerű szituációban jelennek meg.

  Az Én, József Attila című musical 2012. február 10-től lesz látható a Madách Színházban. Az előadásokra jegyek már online vásárolhatóak! Online jegyvásárláshoz kattints ide!

  József Attila: Nagy Sándor, Posta Victor
  Vágó Márta, a költő szerelme: Balla Eszter, Muri Enikő
  Kozmutza Flóra, a költő szerelme: Krassy Renáta, Polyák Lilla
  Illyés Gyula: Barát Attila, Nagy Balázs
  Vágó József: Pusztaszeri Kornél
  Vágó Józsefné: Dobos Judit
  Dr. Bak Róbert, analitikus: Laklóth Aladár
  Komor Bandi: Sándor Dávid
  Proletár vezér / Állomásfőnök: Barabás Kiss Zoltán
  Málházó /Sándor Kálmán / Tisztviselő: Imre Sebastian
  Ignotus Pál: Bereczky G. Zoltán
  Vasutas / Proletár: Németh Gábor
  Járókelő / Proletár: Kiss Ernő Zsolt
  Nővér: Wégner Judit
  Titkárnő: Baranyai Annamária

  Kreatív team:
  Díszlettervező: Szlávik István
  Jelmeztervező: Rományi Nóra
  Koreográfus: Tihanyi Ákos
  Zenei vezető: Erős Csaba és Kocsák Tibor
  Animáció: Vízvárdi András
  Hangszerelés: Szakos Krisztián
  Koreográfus asszisztens: Lippai Krisztina
  Korrepetitor: Axmann Péter
  A rendező munkatársa: Fellegi Réka
  Társrendező: Szente Vajk
  Rendező: Szirtes Tamás

  Forrás: MTI  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz Hozzáadás Startlaphoz Hozzáadás MySpace-hez RSS
  Szerző: kovacsa
  Dátum: 2011.12.05.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  A muzsika hangja
     
  Gyöngyhajú lány balladája
     
  Gyöngyhajú lány balladája
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2019


  Musicalinfo.hu - Minden, ami musical!

  Partnerek: