Musicalinfo.hu - Ajánló - Elfújta a szél musical
 • Ajánló - Elfújta a szél musical

  Már régóta nyilvános a hír, miszerint a Budapesti Operettszínház és a Szegedi Szabadtéri Játékok közösen mutatják be az Elfújta a szél musicalt. A színház művészei már izgatottan várják a premiert, pedig még a Budapesti Operettszínházban is lesz pár bemutató ebben az évadban. Az 500. Rómeó és Júlia előadáson részletek hangzottak el az Elfújta a szél musicalből. A dalokat Bordás Barbara, Janza Kata, Vágó Zsuzsi, Nádasi Veronika és Szabó P. Szilveszter adták elő. (A szereposztás ide kattintva olvasható, hiszen azóta már kiderült kik fogják játszani a musical főszerepeit.) A különleges ízelítő után Kerényi Miklós Gábor bejelentette, hogy a szegedi bemutatók (július vége és augusztus eleje) után a musical 2013. augusztus 18-án és 19-én Sopronban MKB Sporon Aréna vendége lesz majd. A soproni előadásra ide kattintva vásárolhat jegyeket!

  Az Elfújta a szél a történetéből varázsolt Gérard Presgurvic egy musicalt, amelyet a Rómeó és Júlia sikere után tárt karokkal várt a közönség Franciaországban. Aki szerette a Rómeó és Júlia dallamait, az biztos lehet abban, hogy tetszeni fog neki az Elfújta a szél zenéje is. Valamelyest a francia darab (amely DVD-n is megjelent) újragondolja a történetet, ám mindeközben tökéletesen megtartja a film Scarlettre vonatkozó eseményeit.


  Az eredeti regény széles társadalmi tablót mutat be, amely nagyon érzékenyen tálalja a déliek rabszolgasághoz fűződő viszonyát. A film és a darab erre nem tér ki annyira részletesen, a musical a szolgák csapatával illetve két kardinális szereplővel jelképezi őket. A Mama, Scarlett dajkája végig kíséri a lányt, bárhová is menjen, miközben feltárja, hogy mik azok az elvárások, normák, amelyekkel ő gyakran tudatosan is szembeszáll. Az erkölcsöt, a letűnőben lévő világot és értékítéletet tükrözi ő. Gyönyörű sirató dala, amelyet Scarlett lányának halálakor énekel az egyik legdrámaibb pontja a darabnak (Mélopée).  A feketék helyzetéről és a polgárháború viszonyairól nem sokat tudunk meg, a film lehetőségi ebből a szempontból jóval szélesebbek, így a színpadon nem láthatjuk azt a fajta háborús helyzetet, amely ténylegesen lezajlott ebben az időszakban. Az emberek egyenjogúságát, legalábbis afelé törekvését azonban megörökíti egy dal Tous les hommes (Minden ember) a rabszolgák kórusával.  Ashley és Scarlett kapcsolata akár be is teljesülhetett volna, de Ashley pont annyira képtelen a hűségre, mint a hűtlenségre, így Scarlet szerelme nem teljesedhet be. Azonban Scarlett számára az még borzalmasabb lenne, ha szerelmét nem tudhatná a közelében, ezért még érzéseit is képes elfojtani. Kapcsolatuk egyik csúcspontja egy csók, amit a musicalben rögtön egy az érzelmeiket feltáró dal követ.


  Bár Scarlett és Ashley vélt, vagy valós szerelme köré épül a történet, a főszereplő mégis Scarlett és Rhett Butler. Rhett Buttler tényleg képes szeretni ezt a nagyon is anyagias és haszonleső asszonyt, és úgy érzi képes elérni, hogy az viszont szeresse, pedig ismeri Scarlett érzéseit. Ezeknek a csapongó viszonyoknak a megfestésére a francia darabban Gérard Presgurvic lányát, Laurát választották, aki roppant érzékenyen igyekszik bemutatni a déli lány érzelmeit (és roppant változékony) hangulat világát. Talán egy kicsivel több háttértudás, vagy alapismeret, vagy a film megtekintése még jobban segít megérteni a tényleges miérteket, de remélhetőleg a magyar feldolgozás ezekre a kérdésekre is megoldást fog találni (Hiszen a Rómeó és Júlia című darab is némi átdolgozáson ment át, amennyiben összehasonlítjuk a francia és a magyar előadásokat).
  Scarlett egyik legnagyobb szólója segít a szemléletének megértésében. A Nous ne sommes pas (Nem azok vagyunk, akiknek hiszel) a saját korától eltérő, merészebb, világlátottabb lány felfogását tükrözi, egy olyan lányét, aki saját maga akar érvényesülni, és ennek érdekében mindent megtesz. Akkor is, ha ezt esetleg néhányan elítélik a társaságban.  Scarlett nem hajlandó járt utakon járni, vagy előre meghatározott, kiválasztott sorsot élni. Az öntörvényű lány ábrándjait és elképzelését az életről csak egy ember tudta értékelni. Rhett rajongott érte, de Scarlett őt is csak felhasználja az érvényesülés útján és nem veszi észre, hogy a férfi minden tulajdonságával, minden hóbortjával együtt szereti őt. Aki évekig képes várni rá és bár hajszolja a nőket, az élvezeteket és örök agglegény hírében áll, nagyon is képes a szerelemre, a hűségre és a ragaszkodásra. Scarlett bár harcol a konvenciók ellen, mégis előítéletei alapján dönt, amikor Rhettet kalandornak könyveli el. Ez a szerelem, bár nem halálos (legalábbis kettőjük számára nem az) mégis tragikus. Ugyanis Rhett már belefárad az évek valamennyi harcába és kudarcába, amikor Scarlett ráeszmél, hogy szerelmes belé. Ez a késő reakció pedig végleg eltávolítja őket egymástól, mert ez a két ember, bár egymásnak teremtettek, nem egyszerre fordultak egymás felé. Ennek az elkésett szerelemnek és szakításnak a dala a Je Vous Amais (Szerettelek), amely szinte összefoglalja a film érzelmi kavalkádját is. A két ember, akiket ilyen vagy olyan okokból kivetett a saját korának a társadalma és megoszlottak róluk a vélemények végül elment egymás mellet, mert a közös élet lehetőségét végleg elvesztették.

  Nagy reményekkel nézhetünk az új előadás elé, hiszen egy remek darabot kaptak alapanyagul az Operettszínház és a Szegedi Szabadtéri Játékok alkotói. És mivel hogy a szegedi előadásokban még nem volt okunk csalódni és sokan dolgoznak a magyar ősbemutató sikerességén úgy vélem, bátran nézhetünk a jövő év júliusában és augusztusában bemutatandó musical elé.

  A szegedi előadásra már árulják a jegyeket! Online jegyvásárlás ide kattintva!  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: szaboszandra
  Dátum: 2012.12.07.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  Abigél musical
     
  Vámpírok bálja musical
     
  Abigél musical
     

    © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2019


  Musicalinfo.hu - Minden, ami musical!

  Partnerek: