Musicalinfo.hu - Interjú Kerényi Miklós Gáborral a most megjelenő könyvéről!
 • Interjú Kerényi Miklós Gáborral a most megjelenő könyvéről!

  A "Rómeó..." diadalútja címmel jelenik meg Kerényi Miklós Gábor könyve. A könyv által bepillanthatunk a színházi kulisszák mögé, és megismerhetjük a sikerek mögött álló hús-vér embereket. A könyv nem csak a Rómeó és Júlia musical történetével foglalkozik, hanem a többi KERO rendezéssel is. A könyv megjelenése kapcsán beszélgettünk a szerzővel, aki több érdekességet is elárult a könyv kapcsán.

  A könyvben megszólalnak az előadások szereplői, alkotói? Megosztana pár nevet velünk?
  Számos történet megelevenedik, így föl se tudnám sorolni hány érdekesebb mondatot idézek egy-egy szereplőtől, alkotótól. Ráadásul 2014-ben, a 10. évforduló alkalmából született sok-sok konkrét nyilatkozat is belekerült a könyvbe.

  A könyv címe a Rómeó diadal útja, de a leírásban olvashatjuk, hogy a több musicalt is érinti a könyv. Hány musicalről esik szó a könyvben? Illetve melyik musicaltől indul a
  listája?

  A "Rómeó.." történetéhez nyilvánvalóan hozzátartoznak az Operettszínház 17 éves eseményei, különösen az első és az utolsó évek. Így külön fejezet szól a Mozart!-ról és a Notre-Dame-i toronyőr-ről, de közben rengeteg dolog fölmerül, Elisabeth-ről, a Miss Saigon-ról, sőt még az Operaház Fantomja c. musical előadási jogának megszerzéséről is mesélek, akárcsak a "Rómeó.." levételéről.

  A könyvben esetleg a jövőbeli terveiről olvashatunk?
  A könyvben sok önéletrajzi elem felmerül, főleg az Operettszínházat megelőző, és a legutolsó évekből.. Természetesen arról írok, hogy remélem, hogy lesz még a "Rómeó..."-ból előadás, de a többi tervem igencsak szétfeszítené ennek a könyvnek a kereteit.

  A könyv leírásában az operett és opera rajongóknak is ajánlják a könyvet. Az operett és opera rendezéseire is kitér a könyvben?
  Életemben sok jelentősnek mondható opera és operett előadást rendeztem, és ezeknek a tapasztalatai benne vannak a "Rómeó..." minden pillanatában. Így a könyvben igen sok zenés színház rendezési kérdésről, probléma megoldásról beszélek. Számtalan olyan dologról, amelyek egyformán érvényes feladatok, akár operáról, akár musical előadásról legyen szó.

  A könyvben megjelenő képek között találhatunk olyanokat, amik korábban még nem voltak láthatóak sehol?
  Arra törekedtem, hogy a könyvben megjelenő 160 kép között az ismerteken kívül olyanok is megjelenjenek, amik a jellegzetes fejezetcímekhez illenek, és közelebbről vallanak ennek az előadásnak a szépségeiről és nehézségeiről.

  Várható még újabb könyv kiadása?
  A karantén alatt nyilvánvalóvá vált számomra, hogy végre itt az alkalom, hogy megírjam azokat a könyveket, amiket régóta tervezek. Ez most az első, de a következő is már majdnem kész, és remélem, hogy tavasszal meg is jelenik.

  Ha már Rómeó és Júlia musical. A francia előadás dalaiból több dal is kimaradt a magyar változatban, esetleg a könyvben szó esik arról, hogy ez miért történt így?
  A könyvben részletesen elmondom, hogyan és miért alakult így az úgynevezett "Budapesti változat", miért tartottam fontosnak a változtatásokat. Miért kerültek bele teljesen új megoldások, miért változott a sorrend, és hogy hogy adott erre engedélyt Presgurvic, a szerző.

  A musical 2021-ben újra látható lesz az Arénában, ezt az előadást Ön rendezi majd?
  Amennyiben megvalósul ez a 2021-es előadás természetesen az én rendezésemben lesz látható.

  A Rudolf, az Elisabeth és a Mozart is az Ön rendezésében lettek sikeresek itthon. Azonban ezeket más színház is bemutatta vagy bemutatja. Ezekről az előadásokról is írt
  a könyvben?

  Az Elisabeth-ről és a Mozart!-ról sok szó esik a könyvben. Engem nem zavar, hogyha egy általam rendezett darabot más színház más rendezésben bemutat, azt hiszem ez így helyes. A "Rómeó..." kicsit annyiban más, hogy ez az előadás rendkívül ikonikus Magyarországon.

  A külföldi előadásairól és rendezéseiről is olvashatunk vagy csak a magyar rendezésekre tér ki? Így például a román Rómeó előadásra is kitér?
  Sok érdekesség között külön fejezet szól a bukaresti "Rómeó.."-ról, akárcsak a párizsi kalandról. Kevesen tudják, hogy az eredeti francia menedzsernek és a szerzőnek annyira tetszett az előadás, hogy ennek alapján akartak egy több éven át futó előadást Párizsban. Olyan komolyan gondolták ezt, hogy kiutaztunk, és a kiválasztott színházat a "Mogadort" alaposan felmértük, az előadás költségeit is megterveztük. Nem sokan múlott, hogy ez nem jött létre. De minderről, és sok minden másról jó néhány érdekességet hallhatnak az érdeklődők 2020. december 7.én, este 7 órakor amikor Szulák Andrea beszélget velem, az Alexandra kiadó által szervezett, egy úgynevezett online könyvbemutatón, ahová szeretettel várok mindenkit:
  https://livestream.com/accounts/2843215/events/9424090


  A "Rómeó..." diadalútja (A Mozart! -tól A Notre-Dame-i toronyőrig - és tovább) című könyv már kapható. Online vásárlás az Alexandra Kiadó honlapján az www.alexandra.hu oldalon.  Megosztás: Hozzáadás Twitter-hez Hozzáadás Facebook-hoz RSS
  Szerző: Kovács Gergely
  Dátum: 2020.12.05.


  Kereső
  Hírlevél
  Programok

  © Minden jog fenntartva - MusicalInfo.hu 2006-2020


  Partnerek: